Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμος Καρπενησίου

Οι «μειώσεις» δημοτικών τελών επιβαρύνουν την τσέπη μας

Στη 14η συνεδρίαση (25-9-2013) του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου συζητήθηκε ο καθορισμός δημοτικών τελών. Η δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη να φέρει εισηγητική έκθεση για το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών ώστε να οριστούν τα δημοτικά τέλη, ωστόσο δεν το έπραξε, όπως τελικά έκανε πέρυσι μετά από απαίτηση της δημοτικής μας ομάδας. Αδιαφορία, κακός προγραμματισμός, υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου; Μετά από τρία χρόνια στη διοίκηση του δήμου η δημοτική αρχή αντί να βελτιώνεται ακολουθεί την παλιά κακή συνταγή.
Πέρυσι η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου πρότεινε κάποιες λογικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη για να βοηθηθούν οι πολίτες που οδηγούνται στη φτωχοποίηση. Μας κατηγόρησαν τότε για λαϊκισμό, για ανευθυνότητα και μας «φόβισαν» με την επιβίωση του δήμου.
Φέτος η δημοτική αρχή προχώρησε σε κάποιες μειώσεις σε λίγες κατηγορίες τελών. Άραγε αυτό αποτελεί ανευθυνότητα και λαϊκισμό όπως μας έλεγαν πέρυσι; Εμείς λέμε ότι είναι το γνωστό προεκλογικό κόλπο. Πέρυσι και πρόπερσι έκαναν αυξήσεις και φέτος που έχουμε δημοτικές εκλογές έρχονται για να μας χρυσώσουν το χάπι κάνοντας κάποιες μειώσεις που στο σύνολο της τριετίας είναι αυξήσεις.
Φέτος, στα τέλη ύδρευσης πάνω από 15 κυβικά έγινε μείωση 7%, στην οποία συμφωνήσαμε. Όμως από 0 έως 15 κυβικά που είναι σχεδόν το 70% των καταναλωτών και με 900 υδρόμετρα να γράφουν μηδενική κατανάλωση, δηλαδή κλειστά σπίτια – καταστήματα, το «χαράτσι» είναι 18,80€ και δεν το μείωσαν. Εμείς προτείναμε τη λογική μείωση 7% αλλά δεν μας άκουσαν.
Στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή στις πλατείες και στα πεζοδρόμια πέρυσι έκαναν αύξηση 30%-70%-80%. Έτσι ένας επαγγελματίας αναγκάστηκε να δώσει μια υπέρογκη αύξηση και το ερώτημα είναι πώς θα επιβιώσει; Φέτος άφησαν τα ίδια τέλη, άραγε οι μαγαζάτορες πρέπει να πουν και ευχαριστώ; Η ίδια λογική επικράτησε στα τέλη νεκροταφείου, στα τέλη καθαριότητας κλπ.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου προτείνει λογικές μειώσεις ώστε ο πολίτης του δήμου μας να νιώσει ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα του, ότι κατανοεί τη δύσκολη  οικονομική στενότητα και να απαλύνει τον οικονομικό βραχνά. Οι μειώσεις που προτείναμε είναι εφικτές επιτυγχάνονται με τη μείωση δαπανών και της σπατάλης που γίνεται σε ορισμένους τομείς. Θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για το δήμο. Όμως η δημοτική αρχή κωφεύει.


Για την «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 Ντίνος Μπομποτσιάρης
 Θανάσης Καραγιαννόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου