Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011


Αναμένουμε τα 55 εκατομμύρια ευρώ του προεκλογικού προγράμματος του κ. Δημάρχου!!!


            Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου αντιμετωπίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού όχι σαν ένα διαδικαστικό, διεκπεραιωτικό θέμα, ένα θέμα αριθμητικών πράξεων, προσθέσεων και αφαιρέσεων. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι ένα βασικό εργαλείο χάραξης της γενικότερης πολιτικής της δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό πάντα αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε τον προϋπολογισμό με τη δέουσα σοβαρότητα καταθέτοντας προτάσεις, παρατηρήσεις προς τη διοίκηση του δήμου. Επίσης από πλευρά μας για το θέμα του προϋπολογισμού υπάρχει συνεχής ενημέρωση, με δελτία τύπου προς τους συμπολίτες μας σεβόμενοι την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν και σεβόμενοι τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
            Ως συνδυασμός αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αναδείξει ψηλά στη δημοτική ατζέντα το θέμα ψήφισης του προϋπολογισμού προσπαθώντας να γίνει πεδίο γόνιμου προβληματισμού και προτάσεων στο σύνολο των δημοτών και όχι «υποχρεωτική παρουσία και συζήτηση μισής ώρας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου».
            Η προσπάθεια αυτή δεν άρεσε στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Η άρνηση μας να υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών και η υποβολή αντιρρήσεων και εναλλακτικών προτάσεων ενοχλούσε και μάλιστα κάποιες φορές μας λοιδορούσε. Θεωρούσαμε ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί ήταν πλασματικοί, αντιαναπτυξιακοί με πολλά μεταφερόμενα έργα από χρονιά σε χρονιά που δεν εκτελούνταν.
            Χαιρόμαστε επίσης γιατί αρκετές από τις παρατηρήσεις-προτάσεις μας τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν πλέον διατάξεις του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως οι οικονομικοί δείκτες του προϋπολογισμού, η εισηγητική έκθεση, η τακτική αξιολόγηση κ.α.
Εμείς θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση στην οποία να προσδιορίζονται οι οικονομικοί αναπτυξιακοί και πολιτικοί στόχοι, δηλ. να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.
 Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες της περιοχής είναι πολύ μεγαλύτερες αλλά για να τις αξιοποιήσουμε χρειάζεται διαφορετική πολιτική και όχι με την μέχρι σήμερα διαχειριστική και μόνο λογική. Εσείς μπορείτε να έχετε διαφορετική λογική; Γιατί όπως είπαμε στην αρχή ο προϋπολογισμός δεν είναι πρόσθεση ποσών. Για να υπάρχει προοπτική στην περιοχή πρέπει ένα τμήμα του προϋπολογισμού να έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση αλλιώς θα περιμένουμε τότε το κράτος να μας δώσει επιχορηγήσεις αν έχει και αν θέλει!
Επίσης ζητάγαμε και ζητάμε να υπάρχει τακτική αξιολόγηση της πορείας του προϋπολογισμού
Πριν τον προϋπολογισμό πρέπει να υπάρχει διάλογος με πολίτες και φορείς κάτι που δεν έγινε και σ’ αυτό τον προϋπολογισμό.
Προτείνουμε να υπάρξει πιστή τήρηση των παρατηρήσεων και υποδείξεων των ελεγκτών ορκωτών λογιστών που κάθε χρόνο κάνουν τις ίδιες παρατηρήσεις αλλά επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να υλοποιηθούν.
Θυμίζουμε την προσήλωση μας σε τακτικά παρά σε έκτακτα έσοδα.
Στον προϋπολογισμό του 2011 έχουμε επιπλέον να παρατηρήσουμε: Τα ποσά των ειδικών συμβούλων του δήμου είναι 235.000 ευρώ ετησίως (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) και εμείς αναμένουμε το αναπτυξιακό αποτέλεσμα αυτών των εξόδων.
Παρατηρούμε ελάχιστα νέα έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα
Η συντήρηση παιδικών χαρών είναι μόνο 10.000 ευρώ και αν λάβουμε υπόψη ότι για να λειτουργεί μια παιδική χαρά μετά το 2012 χρειάζεται πιστοποίηση τα χρήματα είναι πράγματι ελάχιστα.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, δηλαδή περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός απορροφούν ελάχιστα ποσά.
Προϋπολογίζονται για τους Αθλητικούς Συλλόγους 25.000 ευρώ και τους πολιτιστικούς συλλόγους 15.000 ευρώ σε ένα μεγάλο δήμο.
Το κληροδότημα Παπαδόπουλου, του δωρητή εκ Φιδακίων, αναλώνονται σε άσχετα με τις επιθυμίες του δωρητή έργα.
            Να θυμίσουμε ότι εμείς διαφωνούμε με τα κονδύλια για τα ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ εξ’ αρχής
Η νέα δημοτική αρχή σε ένα νέο πλέον διευρυμένο δήμο έχει να διαχειριστεί έναν προϋπολογισμό που ενσωματώνει τους 7 παλιούς Καποδιστριακούς δήμους.
Προεκλογικά η νέα δημοτική αρχή κατέθεσε πρόγραμμα για το νέο δήμο Καρπενησίου κοστολόγησης στα 55.214.000 ευρώ.
Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του 2011. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε αρνητικά το μέλλον, άλλωστε έχετε τη διοίκηση 3 μήνες, θεωρούμε όμως αρκετά αισιόδοξη τη συγκέντρωση τόσων χρημάτων σε ένα πόσο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον. Όμως σεβόμενοι την ψήφο των δημοτών, που εκ του αποτελέσματος των εκλογών, φαίνεται ότι πίστεψαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, περιμένουμε να έρθουν τα χρήματα στην περιοχή να μειώσουν την ανεργία και να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Εμείς σας καταθέτουμε τις θέσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας γιατί στόχος μας είναι το καλό του δήμου.
Αλλά γι’ όλους αυτούς τους λόγους που αναλύσαμε δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που καταθέσατε.

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου