Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εισήγηση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου στη συνάντηση με τους "τριάντα"

Στην συνάντηση που προκάλεσαν οι επονομαζόμενοι «τριάντα» με θέμα τη συγκρότηση μιας ευρύτερης δημοτικής παράταξης και η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία λόγω της εξαλλοσύνης των μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» τοποθετήθηκε με το ακόλουθο κείμενο:

Είμαστε οι εκπρόσωποι και δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης στο δήμο Καρπενησίου.
Μιας κίνησης που εδώ και μια εικοσαετία έχει μόνιμη και δημιουργική παρουσία στα δρώμενα της πόλης.
Μιας δημοτικής κίνησης που με προτάσεις και επιχειρήματα, με δημιουργική συναίνεση αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις, προσπάθησε να συμβάλλει θετικά στην πορεία της πόλης. Αν τα κατάφερε και σε τι βαθμό θα κριθεί από τους δημότες.
Μιας δημοτικής κίνησης τέλος, που τα μέλη της, εκτιμώντας όλη αυτή τη προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αδιαφορία και απαξίωση, τις μεθοδευμένες διαδικασίες των πανταχού παρόντων μηχανισμών, που επενδύουν με δημοκρατικοφανές περιτύλιγμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώξεις, το γεγονός ότι δεν καταφέραμε πέρα από ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το δήμο, κατέληξαν ότι μια επανάληψη συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία με τους ίδιους όρους θα ήταν ανώφελη και αναποτελεσματική.
Εν τω μεταξύ οι καταστροφικές αλλαγές που συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, η πλήρης ανατροπή των πολιτικών δεδομένων και η επώδυνη για τους πολίτες διαπίστωση της ανεπάρκειας, διαφθοράς και φαυλότητας του πολιτικού συστήματος που πριμοδοτούσαν με την ψήφο τους σε ποσοστά που άγγιζαν το 90%, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημιουργούν το απαραίτητο υπόθεμα σοφίας ώστε να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες. Είναι ευκαιρία αλλά και απόλυτη αναγκαιότητα να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία ώστε με δουλειά και επιμονή να ορθοποδήσουμε.
Η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει μια πρώτη ευκαιρία ώστε ως πολίτες να δώσουμε το μήνυμα της αλλαγής σελίδας και της απόφασής μας να δημιουργήσουμε νέους κώδικες λειτουργίας και επικοινωνίας. Αυτό απαιτεί πολίτες με διαφορετικές καταβολές και ιδεολογικούς προσανατολισμούς να διακρίνουν την ανάγκη συγκλίσεων και συμπόρευσης στις τοπικές υποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτατη δημοτική παράταξη η οποία θα διεκδικήσει τη δημοτική αρχή.
Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις, επώδυνες συζητήσεις, που κινούνταν σε τεντωμένο σκοινί, κάτι αναμενόμενο μιας και η συμπόρευση απαιτεί ανοχή, υπομονή και σεβασμό της άλλης άποψης. Όμως τώρα έφτασε η ώρα για αποφάσεις.
Η πρωτοβουλία των τριάντα, όπως ονομάστηκε, οι πιο γόνιμες και ρεαλιστικές συζητήσεις και η εξόφθαλμη ανάγκη για μια διαφορετική πρόταση για τη δημοτική αρχή δημιούργησε τις προϋποθέσεις, της σημερινή συνάντησης όπου στόχος είναι η διευρυμένη συμμετοχή των πολιτών που θέλουν να έχουν λόγο στα πράγματα που τους αφορούν μέσα από ένα συγκροτημένο πλαίσιο αρχών.
Φίλες και φίλοι, προφανώς όλοι μας εδώ σήμερα συγκεντρωθήκαμε γιατί θέλουμε μια διαφορετική αρχή, απέναντι στην πιστή αντιγραφή των μεθόδων και πρακτικών της κεντρικής εξουσίας που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ηθική, πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική κρίση και τους πολίτες της στην ένδεια και την απελπισία. Απέναντι στη λογική της βιτρίνας, των «δικών μας», των συμβούλων και των ελέω θεού ικανών, πρέπει να βρεθεί η λογική της ουσίας της αυτοδιοίκησης ως πυρήνας εκμετάλλευσης όλων των δυνατοτήτων του δήμου, της βελτίωσης των μειονεκτημάτων, της διαρκούς καλυτέρευσης της καθημερινότητας όλων των συμπολιτών και της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε όσους προσκυνούν και ενδίδουν.
Σήμερα μπορούμε να δώσουμε το έναυσμα;
Η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός κύκλου αποφασισμένων πολιτών που θα διευρύνεται καθημερινά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα θα συσπειρώσει πολίτες που αγωνιούν, προβληματίζονται, νοιώθουν παραγκωνισμένοι, έχουν ιδέες αλλά δεν έχουν ευκαιρίες να τις αναδείξουν και κυρίως τους νέους, που βιώνουν με πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης;
Νομίζουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη δημιουργία μιας δημοτικής κίνησης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κοινό όραμα:

                ·         την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και τα χωριά μας
                ·         τη μελλοντική πορεία γενικότερης ανάκαμψης της οικονομίας του τόπου
                ·         την υποστήριξη των κοινωνικών δομών
                ·         την πολιτιστική αναβάθμιση
                ·         την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της τοπικής πολιτικής σκηνής
                ·         τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη

Στο Δήμο Καρπενησίου πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη δημοτική περίοδος, αν οι πολίτες στις εκλογές εμπιστευτούν μια νέα Δημοτική αρχή που δεν θα περιορίζεται μόνο σε διαχειριστικές λογικές, αλλά θα χαρακτηρίζεται από αγωνιστικότητα στις διεκδικήσεις της με κάθε τρόπο και μέσο. Θα αξιοποιεί τον λαϊκό παράγοντα και θα κάνει πράξη τη συνεργασία μέσα σε ένα καθεστώς λειτουργίας με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Επάνω σε αυτές τις αρχές προσπαθούμε να χτίσουμε τη Δημοτική μας κίνηση και σας καλούμε να πορευτούμε όλοι μαζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου