Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Οι πολίτες πτωχεύουνΟ Δήμος Καρπενησίου αυξάνει τα τέλη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/10/2012 καταθέσαμε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε από επιστολή του κ. Δημάρχου στις εφημερίδες, όπου μιλούσε για «προφορικές αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μυστηριώδεις απαλλαγές από δημοτικά τέλη ολόκληρων ξενοδοχείων» από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο να πει συγκεκριμένα στοιχεία και να καταφύγει ο δήμος στη Δικαιοσύνη αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε. Επίσης, καταγγείλαμε τις δυσκολίες που συναντάμε ως ομάδα της αντιπολίτευσης στον έλεγχο της δημοτικής αρχής.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο καθορισμός δημοτικών τελών έτους 2013. Όλα τα τέλη του δήμου αυξήθηκαν ή έμειναν ως είχαν εκτός από τη μείωση κατά 10% που έγινε στα τέλη ύδρευσης στις κατηγορίες από 16 κυβικά και πάνω. Όμως στην κατηγορία 0 έως 15 κυβικά που ανήκει η πλειοψηφία των καταναλωτών το τέλος έμεινε ίδιο με πέρυσι. Στο τέλος αυτός είχε ενσωματωθεί φόρος 80% που επέβαλε η ΔΕΥΑ, ενώ ο δήμος δεν δικαιούται να το έχει.
Έτσι, έχουμε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, στο δημοτικό φόρο, στα τέλη διαφήμισης με αποκορύφωμα τα τέλη κοινόχρηστων χώρων δηλ. στις πλατείες και στα πεζοδρόμια. Στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου οι επαγγελματίες ενώ ενοικίαζαν το χώρο προς 14 ευρώ το τετραγωνικό είδαν την τιμή να εκτοξεύεται κατά 80% και να πηγαίνει στα 25 ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή ένας καταστηματάρχης εκεί που πλήρωνε 1000 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 1800 ευρώ. Πώς θα επιβιώσει τη στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί δραματικά και ως εκ τούτου και η κατανάλωση;
Κάναμε έκκληση στον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μειώσει τα τέλη έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί εκτός της πτώχευσης των πολιτών είναι και θέμα ψυχολογίας της αγοράς.
Φοβούμενη η δημοτική αρχή την πτώχευση του δήμου, όπως είπε, προτίμησε την πτώχευση των δημοτών διαμέσου αυξήσεων, ενώ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουμε χρήματα από σπατάλες όπως τους εξηγήσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά φωνή βοώντος…

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 Ντίνος Μπομποτσιάρης
 Θανάσης Καραγιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου