Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η θέση μας για τα αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία


Πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου στο Κρίκελλο η 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου. Το κύριο θέμα ήταν τα αιολικά πάρκα που πρόκειται να δημιουργηθούν στο βουνό Κοκάλια, στην περιοχή του Κρικέλλου.
Γνωμοδότηση του δήμου για το έργο αυτό δεν ζητήθηκε από κανένα φορέα και είναι ενταγμένη στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. δημάρχου. Δηλαδή με απλά λόγια, ας πούμε όχι στα αιολικά πάρκα για να μας χειροκροτήσουν οι πολίτες και να τους είμαστε αρεστοί ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Φοβούμαστε ότι η δρομολόγηση των αιολικών έχει ήδη προχωρήσει. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν επιλήφθηκε του θέματος η δημοτική αρχή όταν ανέλαβε πριν ένα χρόνο και οκτώ μήνες τη διοίκηση του δήμου ώστε να προλάβει τις εξελίξεις; Το ίδιο έχει συμβεί και με το νερό εμφιάλωσης της Αγίας Τριάδας.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου εδώ και πολλά χρόνια, από το 2001, έχει καταθέσει την άποψή της για τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα.
Είναι πολλές οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση οποιονδήποτε φυσικών πόρων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυστυχώς και ο νομός Ευρυτανίας έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο πολλών εταιρειών που θέλουν να «αξιοποιήσουν» τα μεγάλα υδατικά αποθέματά του και τον άνεμο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.
Το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας δεν μπορεί να γίνει όμως αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης» γιατί θα θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βασίζεται το μέλλον του νομού μας.
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου» δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που είναι κατεξοχήν φιλικές στο περιβάλλον. Είναι όμως επιφυλακτική στην άνευ όρων και ορίων ανεξέλεγκτη κατασκευή φραγμάτων και αιολικών πάρκων που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών και διακυβεύει το μέλλον τους.
Η άποψη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου» για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας και στο νομό γενικότερα είναι ότι δεν μπορούν να προτείνονται οπουδήποτε χωρίς πρώτα να υπάρχει Χωροτακτικός Σχεδιασμός από την τοπική κοινωνία.
Πιστεύουμε, λέγαμε το 2002, ότι όλοι οι φορείς (Νομαρχία, Δήμοι, σύλλογοι, κλπ) του νομού μας, μέσα από διαβουλεύσεις και συνεννόηση μπορούν να κάνουν πράξη έναν «άτυπο» Χωροταξιακό Σχεδιασμό που θα είναι σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, ο οποίος και θα δημοσιοποιείται στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Ο σχεδιασμός αυτός θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη του νομού και των δήμων μας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι τις ανάγκες των μεγάλων πολυεθνικών και εθνικών εταιρειών. Αυτό τον «άτυπο» Χωροταξικό Σχεδιασμό τον έχουμε προτείνει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια και είναι αναγκαίο να γίνει έστω και τώρα.
Χρειάζεται δραστηριοποίηση και επαγρύπνηση όλων των κοινωνικών φορέων και των ενεργών ομάδων πολιτών καθώς και τοπικός «άτυπος» χωροταξικός σχεδιασμός (ποιος τολμά να πάρει αυτή την πρωτοβουλία στο δήμο μας ή το νομό;), με σκοπό την αποτροπή σχεδίων που θα βασίζονται στη λογική του κέρδους και της κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτή ήταν και είναι η θέση μας διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια και είναι η άποψη της λογικής.
Πιστεύουμε έστω και την ύστατη στιγμή ότι πρέπει χωρίς λαϊκισμούς να προσπαθήσουμε με αυτή τη λογική να περισώσουμε ότι περισώζεται γιατί η άποψη καμία ανεμογεννήτρια και κανένα υδροηλεκτρικό φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου