Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Σχέσεις στοργής μέχρι…παρεξηγήσεως!!!


Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καρπενησίου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου προέκυψε ένα ιδιαίτερα σοβαρό και συνάμα άξιο, διερεύνησης θέμα με την εταιρεία που ανέλαβε τον πεστροφογεννητικό σταθμό Γαύρου.
Με αίτησή της η εταιρεία ζητούσε από το δήμο να γίνει διόρθωση του μισθωτηρίου συμβολαίου, το οποίο είχε υπογραφεί τον Απρίλιο με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν περιγραφεί λεπτομερώς οι εγκαταστάσεις του χώρου και ειδικότερα ο αριθμός των δεξαμενών. Σημαντική λεπτομέρεια η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης της εταιρείας στο δήμο την 10η Οκτωβρίου και μάλιστα μετά από αίτημα της παράταξής μας για εξέταση του συγκεκριμένου φακέλου.
Όμως η αίτηση της εταιρείας ήταν προσχηματική μιας και ο Δήμαρχος Καρπενησίου είχε ήδη από, την 12η Σεπτεμβρίου, ένα μήνα πριν δηλαδή, υπογράψει πράξη τροποποίησης – βελτίωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!!
Στο δημοτικό συμβούλιο παρά το γεγονός ότι από την πλευρά μας εμφανίσαμε όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι υπήρξε σκόπιμη και παράτυπη μεταβολή του μισθωτηρίου συμβολαίου ο Δήμαρχος επέμεινε υποβαθμίζοντας το όλο γεγονός. Όμως κατά την ψηφοφορία δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτή η αίτηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον επίσημα μεταβολή του μισθωτηρίου συμβολαίου παρά την αποδοκιμασία του δημοτικού συμβουλίου. Είναι προφανές ότι τίθεται θέμα λειτουργίας του δημάρχου στα πλαίσια της νομιμότητας.
Παράλληλα στο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε να υπάρξει δήλωση του αντιδημάρχου κ. Γενιτσαρόπουλου και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ποταμιάς κ. Βονόρτα που να διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επιχειρηματική σχέση με την εταιρεία εκμετάλλευσης του πεστροφογεννητικού σταθμού. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να παρασχεθεί αυτή η διαβεβαίωση επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο, αφήνοντας ερωτηματικά. Θυμίζουμε ότι ο κ. αντιδήμαρχος συμμετείχε στην επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας για τον σταθμό αυτό και είναι προφανές το ηθικό ζήτημα που ανακύπτει.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση του κ. Δημάρχου και δεν αποτελεί τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Επίσης ελπίζουμε η μαχόμενη και ερευνητική δημοσιογραφία της περιοχής μας να φωτίσει πλευρές που δεν κατέστη δυνατό να φωτιστούν με την δική μας προσπάθεια.
Σίγουρα το θέμα θα έχει συνέχεια την οποία αναμένουμε.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννοπουλος




Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι πολίτες πτωχεύουν



Ο Δήμος Καρπενησίου αυξάνει τα τέλη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/10/2012 καταθέσαμε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε από επιστολή του κ. Δημάρχου στις εφημερίδες, όπου μιλούσε για «προφορικές αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και μυστηριώδεις απαλλαγές από δημοτικά τέλη ολόκληρων ξενοδοχείων» από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο να πει συγκεκριμένα στοιχεία και να καταφύγει ο δήμος στη Δικαιοσύνη αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε. Επίσης, καταγγείλαμε τις δυσκολίες που συναντάμε ως ομάδα της αντιπολίτευσης στον έλεγχο της δημοτικής αρχής.
Μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο καθορισμός δημοτικών τελών έτους 2013. Όλα τα τέλη του δήμου αυξήθηκαν ή έμειναν ως είχαν εκτός από τη μείωση κατά 10% που έγινε στα τέλη ύδρευσης στις κατηγορίες από 16 κυβικά και πάνω. Όμως στην κατηγορία 0 έως 15 κυβικά που ανήκει η πλειοψηφία των καταναλωτών το τέλος έμεινε ίδιο με πέρυσι. Στο τέλος αυτός είχε ενσωματωθεί φόρος 80% που επέβαλε η ΔΕΥΑ, ενώ ο δήμος δεν δικαιούται να το έχει.
Έτσι, έχουμε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, στο δημοτικό φόρο, στα τέλη διαφήμισης με αποκορύφωμα τα τέλη κοινόχρηστων χώρων δηλ. στις πλατείες και στα πεζοδρόμια. Στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου οι επαγγελματίες ενώ ενοικίαζαν το χώρο προς 14 ευρώ το τετραγωνικό είδαν την τιμή να εκτοξεύεται κατά 80% και να πηγαίνει στα 25 ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή ένας καταστηματάρχης εκεί που πλήρωνε 1000 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 1800 ευρώ. Πώς θα επιβιώσει τη στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί δραματικά και ως εκ τούτου και η κατανάλωση;
Κάναμε έκκληση στον κ. Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να μειώσει τα τέλη έστω και κατ’ ελάχιστο, γιατί εκτός της πτώχευσης των πολιτών είναι και θέμα ψυχολογίας της αγοράς.
Φοβούμενη η δημοτική αρχή την πτώχευση του δήμου, όπως είπε, προτίμησε την πτώχευση των δημοτών διαμέσου αυξήσεων, ενώ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουμε χρήματα από σπατάλες όπως τους εξηγήσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά φωνή βοώντος…

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 Ντίνος Μπομποτσιάρης
 Θανάσης Καραγιαννόπουλος