Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η θέση μας για τα αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία


Πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου στο Κρίκελλο η 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου. Το κύριο θέμα ήταν τα αιολικά πάρκα που πρόκειται να δημιουργηθούν στο βουνό Κοκάλια, στην περιοχή του Κρικέλλου.
Γνωμοδότηση του δήμου για το έργο αυτό δεν ζητήθηκε από κανένα φορέα και είναι ενταγμένη στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. δημάρχου. Δηλαδή με απλά λόγια, ας πούμε όχι στα αιολικά πάρκα για να μας χειροκροτήσουν οι πολίτες και να τους είμαστε αρεστοί ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Φοβούμαστε ότι η δρομολόγηση των αιολικών έχει ήδη προχωρήσει. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν επιλήφθηκε του θέματος η δημοτική αρχή όταν ανέλαβε πριν ένα χρόνο και οκτώ μήνες τη διοίκηση του δήμου ώστε να προλάβει τις εξελίξεις; Το ίδιο έχει συμβεί και με το νερό εμφιάλωσης της Αγίας Τριάδας.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου εδώ και πολλά χρόνια, από το 2001, έχει καταθέσει την άποψή της για τα αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα.
Είναι πολλές οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση οποιονδήποτε φυσικών πόρων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυστυχώς και ο νομός Ευρυτανίας έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο πολλών εταιρειών που θέλουν να «αξιοποιήσουν» τα μεγάλα υδατικά αποθέματά του και τον άνεμο για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.
Το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας δεν μπορεί να γίνει όμως αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης στο όνομα της «αειφόρου ανάπτυξης» γιατί θα θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βασίζεται το μέλλον του νομού μας.
Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου» δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που είναι κατεξοχήν φιλικές στο περιβάλλον. Είναι όμως επιφυλακτική στην άνευ όρων και ορίων ανεξέλεγκτη κατασκευή φραγμάτων και αιολικών πάρκων που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών και διακυβεύει το μέλλον τους.
Η άποψη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου» για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας και στο νομό γενικότερα είναι ότι δεν μπορούν να προτείνονται οπουδήποτε χωρίς πρώτα να υπάρχει Χωροτακτικός Σχεδιασμός από την τοπική κοινωνία.
Πιστεύουμε, λέγαμε το 2002, ότι όλοι οι φορείς (Νομαρχία, Δήμοι, σύλλογοι, κλπ) του νομού μας, μέσα από διαβουλεύσεις και συνεννόηση μπορούν να κάνουν πράξη έναν «άτυπο» Χωροταξιακό Σχεδιασμό που θα είναι σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, ο οποίος και θα δημοσιοποιείται στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Ο σχεδιασμός αυτός θα εξυπηρετεί την ανάπτυξη του νομού και των δήμων μας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι τις ανάγκες των μεγάλων πολυεθνικών και εθνικών εταιρειών. Αυτό τον «άτυπο» Χωροταξικό Σχεδιασμό τον έχουμε προτείνει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια και είναι αναγκαίο να γίνει έστω και τώρα.
Χρειάζεται δραστηριοποίηση και επαγρύπνηση όλων των κοινωνικών φορέων και των ενεργών ομάδων πολιτών καθώς και τοπικός «άτυπος» χωροταξικός σχεδιασμός (ποιος τολμά να πάρει αυτή την πρωτοβουλία στο δήμο μας ή το νομό;), με σκοπό την αποτροπή σχεδίων που θα βασίζονται στη λογική του κέρδους και της κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτή ήταν και είναι η θέση μας διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια και είναι η άποψη της λογικής.
Πιστεύουμε έστω και την ύστατη στιγμή ότι πρέπει χωρίς λαϊκισμούς να προσπαθήσουμε με αυτή τη λογική να περισώσουμε ότι περισώζεται γιατί η άποψη καμία ανεμογεννήτρια και κανένα υδροηλεκτρικό φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Νερό Αγίας Τριάδας: Νέο ξεκίνημα, ελπίδα για ανάπτυξη


Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου (1 Αυγούστου) έγινε στην τοπική ενότητα της Αγίας Τριάδας. Θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια είναι ότι πρέπει κάποιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται στα χωριά μας. Πρέπει όμως να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως να υπάρχει κατάλληλος χώρος, να γίνεται καταγραφή της συζήτησης ώστε να υπάρχει απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και το σημαντικότερο να υπάρχει ραδιοφωνική κάλυψη της συνεδρίασης, αν όχι απευθείας την επόμενη ημέρα ώστε για αυτά που λέγονται να είναι πλήρως ενημερωμένοι οι δημότες. Τα περιφερειακά συμβούλια είναι σημαντικά και δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για εντυπωσιασμούς αλλά για να έχουν ίδια αντίληψη της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου όλοι οι δημότες του δήμου μας.
Σχετικά με το θέμα του νερού εμφιάλωσης της Αγίας Τριάδας φθάσαμε στη συζήτηση αυτή αφού το έθεσαν επανειλημμένως και οι τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Το νερό της Αγίας Τριάδας και των άλλων πηγών του δήμου μας μαζί με το Χιονοδρομικό Κέντρο, το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και τους πεστροφογεννητικούς σταθμούς θα έπρεπε να είναι η βάση για ένα εύρωστο οικονομικά δήμο. Όμως αυτό δυστυχώς δεν ισχύει.
Στην περιοχή μας είχαμε μια αναπτυξιακή εταιρεία, την «Ευρυτανία ΑΕ» που τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ήταν πρότυπο για όλη την Ελλάδα και τώρα είναι διαλυμένη και μάλιστα ο Ευρυτάνας πολίτης πληρώνει δάνεια. Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι απαξιωμένο.  Γι όλα αυτά δεν πρέπει να δώσουν λόγο οι υπεύθυνοι που τα διαχειρίζονταν τόσα χρόνια; Εμείς λέμε ναι!
Το νερό της Αγίας Τριάδας θα μπορούσε να είναι η πηγή για την ανάπτυξη της περιοχής όμως ποτέ δεν λειτούργησε όπως προβλέπονταν. Δεν θα απολογηθεί κανείς γι αυτό; Για το θέμα υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Ο δήμος έχει γνώση της εξέλιξής της; Το είχαμε ζητήσει ως παράταξη από τις 15 Φεβρουαρίου.
Στο ογκωδέστατο φάκελο για το θέμα υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πλήθος παρατυπιών. Οφειλές και ρυθμίσεις που ποτέ δεν εξοφλήθηκαν, προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν, υγειονομικές διατάξεις, χημικές αναλύσεις, ποσότητες που δεν συμφωνούσαν με αυτές που δήλωνε η εταιρεία κ.α.
Όλα αυτά τα πιστοποιούν επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική αρχή, άφησε να περάσει 1,5 χρόνος χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο της κατάστασης και καταγγελία του επιχειρηματία στον οποίο είχε δοθεί η χρήση της πηγής.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή ώστε οι πηγές της Αγίας Τριάδας να είναι η ελπίδα για ανάπτυξη. Αν η δημοτική αρχή πιστεύει ότι με τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της πηγής από τον νυν ιδιοκτήτη σε άλλη εταιρεία είναι νέο ξεκίνημα που θα φέρει ανάπτυξη έχει την πλειοψηφία και μπορεί να προχωρήσει. Εμείς όμως θεωρούμε ότι η νέα αρχή πρέπει να γίνει με καταγγελία της σύμβασης αφού δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και μετά να γίνει νέα ισχυρή σύμβαση που να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών. Να γίνει διαγωνισμός όπου μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε υγιής επιχείρηση.