Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δώρισε τον μισθό του στο Κέντρο Υγείας


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου Ηρακλείου βοηθά στην αγορά μηχανημάτων


Ασχολήθηκε με τα κοινά πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2010 και ήδη από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στα υπόλοιπα μέλη: θα δώριζε την αμοιβή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου Ηρακλείου, Μηνάς Σταυρακάκης, διέθεσε τις αμοιβές ενός χρόνου - περίπου 10.000 ευρώ - στον κλάδο της υγείας που, όπως λέει, είναι ευαίσθητος και καταγράφει σημαντικές ελλείψεις.
Μάλιστα, επιθυμία του είναι τα χρήματα να μη διατεθούν σε δαπάνες, όπως πετρέλαιο και ρεύμα, αλλά σε μηχανήματα που έχει ανάγκη το Κέντρο. «Και μία ζωή να σωθεί από ένα εργαλείο που θα αγοραστεί με αυτά τα χρήματα, για μένα αξίζει τον κόπο», λέει ο 53χρονος φοροτεχνικός και δεσμεύεται να δωρίσει και την επόμενη χρονιά το μισθό του από το δήμο σε τομείς που επίσης έχουν ανάγκη, όπως η παιδεία. «Στον δικό μας δήμο που είναι ένας από τους μικρότερους του Νομού Ηρακλείου και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αν δεν βοηθήσουν οι αιρετοί θα πάμε χαμένοι. Άλλωστε, όχι μόνο εγώ, αλλά και ο δήμαρχος και τα υπόλοιπα μέλη συνεισφέρουν - καθένας με τον τρόπο του - για το καλό του δήμου», λέει ο κ. Σταυρακάκης.
Πατέρας τριών κοριτσιών - οι δύο μεγαλύτερες κόρες σπουδάζουν σε άλλες πόλεις -, παραδέχεται πως τα έξοδα είναι πολλά και σε μια τέτοια περίοδο χρήματα δεν περισσεύουν σε κανέναν. «Θα μπορούσα με αυτά τα λεφτά να πληρώνω τα ενοίκια των παιδιών μου. Από τη στιγμή όμως που είμαι γερός και - παρά την κρίση - συνεχίζω να έχω δουλειά, θεωρώ πως αυτό που έκανα θα πρέπει να γίνεται από κάθε αιρετό. Οι ανάγκες παραμένουν ανάγκες, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο. Αυτή την περίοδο πιέζομαι οικονομικά, αλλά θυμάμαι πάντα πως δεν μπήκα στα κοινά για να αυξήσω το εισόδημά μου. Αν δεν έχεις επάγγελμα και μπαίνεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και να κλέψεις. Εγώ θέλω να προσφέρω», καταλήγει.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα τα ΝΕΑ (14/1/2012)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ


Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Προϋπολογισμός 2012


Την περασμένη Τετάρτη 29/12/2011, πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου με θέμα τον προϋπολογισμό για το 2012. Οι θέσεις μας που διατυπώθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας εν συντομία ήταν:

«Πάγια θέση του συνδυασμού μας είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή, δεδομένου ότι όλη η λειτουργία του δήμου και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στηρίζονται σε αυτόν.
Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο χάραξης της Πολιτικής ανάπτυξης της κάθε δημοτικής αρχής. Εμείς δεν είδαμε σε αυτόν τον προϋπολογισμό να δίνεται έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική του προϋπολογισμού.
Χρειάζεται δημόσια διαβούλευση και προτάσεις από τους δημότες και τους φορείς της πόλης σε ειδική προς τούτο συνεδρίαση κάτι που προσπαθήσατε να αποφύγετε.
Το άρθρο 266 του Καλλικράτη το προβλέπει, εσείς όμως δεν το κάνατε. Γιατί προσπαθήσατε να το αποφύγετε; Δεν το γνωρίζατε; Δεν το θέλατε;
Επίσης ζητάγαμε και ζητάμε να υπάρχει τακτική αξιολόγηση της πορείας του προϋπολογισμού (Άρθρο 266 υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων)
Έχουμε προτείνει να παρακολουθείται ανά τρίμηνο από ανεξάρτητους φορείς-επιτροπές-άτομα, σε ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο για την παρακολούθηση και διόρθωση αποκλίσεων (πάγια θέση της παράταξής μας).
Επίσης η εισηγητική έκθεση, που μας παραδόθηκε μερικά λεπτά πριν την συνεδρίαση, αποτελεί περίληψη του προϋπολογισμού χωρίς να εντοπίζει τους στόχους και να διαγράφει την πολιτική της δημοτικής αρχής. Άλλωστε οι αλλαγές που κάνατε μέχρι την τελευταία στιγμή είναι ενδεικτικές.
Θέση μας είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, εμφανίζοντας τεράστια -ποσά- νούμερα τα οποία ποτέ δεν υλοποιούνται. Οφείλουμε να πούμε ότι φέτος τον ανεβάζετε σε 24.263.420 ευρώ από 27.700.112 ευρώ που ήταν πέρσι οπότε έχουμε μείωση της «πλασματικότητας» και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας προς τη θετική κατεύθυνση.
Γενικά όμως ο προϋπολογισμός παραμένει πλασματικός και ο κόσμος δεν πρέπει να εντυπωσιάζεται από τα νούμερα. Ενδεικτικά τα έκτακτα έσοδα που ως διαμορφωθέντα ήταν 11.245.401,37 ευρώ ενώ τα βεβαιωθέντα είναι μόνο 1.923.867,97 ευρώ!!!
Πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και στόχευση ανά κωδικό στη μείωση των δαπανών με προτάσεις από δημόσια διαβούλευση με τους δημότες και φορείς και από συγκρότηση ομάδων εργασίας μείωσης κόστους από υπηρετούντες υπαλλήλους (συγκροτούνται ήδη με τεράστια επιτυχία σε φορείς του δημοσίου που εκτός της μείωσης των δαπανών συνεισφέρουν και στη μείωση της γραφειοκρατίας).
Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του 2012 έχουμε να επισημάνουμε:
·        Ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε τακτικά παρά σε έκτακτα έσοδα (δηλ. επιχορηγήσεις)
·        Tα προβλεπόμενα έξοδα για το δημοτικό φωτισμό αυξήθηκαν από 385.000€ σε 425.000€ σε εποχή που οφείλουμε να περιορίσουμε δαπάνες και κυρίως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενέργεια.
·        Τα ποσά των ειδικών συμβούλων προϋπολογίζονται σε 181.000 ευρώ δηλαδή σε ποσοστό 29,6% των αποδοχών του δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προέδρου δ.σ, των προέδρων τοπικών συμβουλίων και των συνεδριάσεων του δ.σ.
·        Για τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τουρισμός, φυσικό περιβάλλον, κλπ, ελάχιστα χρήματα προβλέπονται. Ενδεικτικά σε ότι αφορά το αυτόνομο νομικό πρόσωπο του μουσείου των Κορυσχάδων το προβλεπόμενο ποσό των 10.000€ μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί μιας και δεν μπορεί το ποσό αυτό να καλύψει ούτε τις πλέον βασικές ανάγκες για υποτυπώδη λειτουργία.

Ο προϋπολογισμός του 2012 νομίζουμε ότι είναι συρρικνωμένος, λιγότερο «πλασματικός» αλλά δεν είναι αυτός που υποσχεθήκατε προεκλογικά.
Δεν θα τον καταψηφίσουμε αλλά θα δηλώσουμε παρών, αναγνωρίζοντας στο φετινό προϋπολογισμό την προσπάθεια για αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων χωρίς όμως κατά την γνώμη μας να αποτυπώνεται μια σαφής και στοχευμένη δημοτική πολιτική.»