Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με ίδια φιλοσοφία στη ΔΕΥΑΚ η απορρόφησή της από το δήμο δεν αποτελεί λύση

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (14η συνεδρίαση) του δήμου Καρπενησίου, η πλειοψηφία του δήμου με την ψήφο και του εκπροσώπου του Κ.Κ.Ε. ψήφισε τη διάλυση της ΔΕΥΑΚ και την ανάληψη του συνόλου των υποχρεώσεών της από το δήμο Καρπενησίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Δήμου Καρπενησίου δεν ψήφισαν τη διάλυσή της.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η τωρινή έβλεπαν και βλέπουν τη ΔΕΥΑΚ ως εργαλείο εξυπηρέτησης φίλων, κολλητών με στόχους ψηφοθηρικούς. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι ό,τι ποτέ δεν λειτούργησε ως επιχείρηση ως όφειλε αλλά σαν διαχειριστικό παράρτημα του δήμου. Έτσι στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ τοποθετούνταν άνθρωποι αρεστοί στον εκάστοτε δήμαρχο, που ποτέ δεν κινήθηκαν να απαιτήσουν τα χρήματα που οφείλονται στην επιχείρηση.
Οι περιπτώσεις της «Ευρυτανία ΑΕ» που πήρε ένα πολύ μεγάλο δάνειο και εξόφλησε τους πιστωτές της αλλά όχι την ΔΕΥΑΚ, η παλιά Πειραϊκή Πατραϊκή ενώ χρωστούσε χρήματα στη ΔΕΥΑ κανείς δεν σκέφτηκε να σταματήσει τον πλειστηριασμό της, χάθηκαν ρυθμίσεις οφειλών της επιχείρησης προς ΙΚΑ κλπ, χάθηκαν δίκες όπως στην περίπτωση της πτώσης του παλιού ΚΤΕΛ από λάθη τακτικής και για όλα αυτά δεν έφταιξε κανείς, ούτε δημοτική αρχή, ούτε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, ούτε ο διευθυντής;
Οι ρυθμίσεις που γίνονταν και έγιναν ακόμη και πριν λίγες μέρες σε μεγάλες επιχειρήσεις, η ανυπαρξία προστίμων όταν βρέθηκαν «πειραγμένα» ρολόγια νερού ή όταν κλέβουν νερό από κοινόχρηστες παροχές, η χρησιμοποίηση μηχανημάτων και εργατών της ΔΕΥΑΚ σε σκοπούς άλλους είναι συνηθισμένες πρακτικές. Κάπως έτσι φθάσαμε να χρωστάει η ΔΕΥΑΚ αυτό το μεγάλο ποσό.
Η διάλυση της επιχείρησης έχει πολλά αρνητικά όπως: θα χαθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αφού έργα από προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ο δήμος δεν μπορεί να υλοποιήσει σε αντίθεση με τις ΔΕΥΑ. Θα χαθούν χρήματα από τον ΦΠΑ, το ειδικό τέλος 3% στις οικοδομές, ετήσιες επιχορηγήσεις, από την ίδια συμμετοχή του δήμου που είναι 35% ενώ των ΔΕΥΑ είναι 13% κλπ.
Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ύδρευση-αποχέτευση όταν η επιχείρηση περάσει στο δήμο είναι σίγουρο ότι θα υποβαθμιστεί και η υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης θα γίνει αναποτελεσματική.
Οι επεμβάσεις - παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής τώρα θα πολλαπλασιαστούν για ψηφοθηρικούς λόγους.
Τα χρέη και το κόστος της ΔΕΥΑ μετακυλίονται στο δήμο και το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν όλοι οι πολίτες με πολλούς τρόπους. Έτσι με την «συνένωση» δεν βλέπουμε οφέλη. Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να μας διαβεβαιώσει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων όταν η επιχείρηση περάσει στο δήμο αλλά μας είπαν ότι δεν μπορούν να το πράξουν.
Η νέα δημοτική αρχή γνωρίζοντας τις παθογένειες της ΔΕΥΑΚ, αν ήθελε να προσπαθήσει, και αυτή ήταν η δική μας πρόταση, να διασώσει τη ΔΕΥΑΚ με μια διαφορετική όμως φιλοσοφία, με οικονομικό διευθυντή, χωρίς εξυπηρετήσεις, με επέκταση των δραστηριοτήτων της θα το είχε πράξει εξ’ αρχής. Αλλά δεν το ήθελε. Ήθελε να ελέγχει τη ΔΕΥΑΚ, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς να πολυφαίνονται οι προκαλούμενες οικονομικές ζημιές. Ας αναλάβει το κόστος των επιλογών της που όμως φοβούμαστε ότι θα τις πληρώσει και πάλι ο πολίτης του Καλλικρατικού δήμου Καρπενησίου.